WITAMINIZATOR na bazie skorupek jaj
Ten jakże tani i cenny produkt wapniowy nie zawiera żadnych szkodliwych dla ludzi i roślin związków. Jest to naturalne wzmocnienie dla wielu gatunków kwiatów i roślin uprawnych. Bez znaczenia jest również jaki kolor mają skorupki (białe lub pomarańczowe) i czy pochodzą z ekologicznej hodowli, czy z chowu klatkowego. Wszystkie doskonale nadają się do wykorzystania w ogrodzie, w doniczce i we wszelkich uprawach rolno – ogrodniczych. Nasz produkt to bardzo drobno przetworzone skorupy jaj. Zmielone cząsteczki osiągają zbliżony system nano, w efekcie czego uzyskują większą wartość przydatności w stosowaniu. Można je wymieszać z wierzchnią warstwą podłoża lub wsypać do doniczki podczas sadzenia młodych roślin albo podsypać pod łodygę i podlać wodą. Skorupki to doskonałe i naturalne źródło wapnia (w postaci węglanu wapnia), który jest niezbędny dla roślin zwłaszcza tych, które najlepiej rosną na glebie o odczynie zasadowym (pH powyżej 7,2) lub obojętnym (pH 6,6 – 7,2). Doskonale nadają się do odkwaszania gleb kwaśnych. Można je zatem bez obaw stosować do zasilania warzyw (pomidorów, cukinii, cebuli, fasoli, kapusty), owoców (winorośli) oraz roślin ozdobnych (lawendy, piwonii, liliowców, ciemierników, dereni i wielu roślin na skalniaki). Świetnie nadają się także jako nawóz dla wielu domowych roślin doniczkowych. |
Nie stosuje się ich jednak do zasilania roślin kwaśnolubnych (w szczególności borówek, wrzosów, wrzośców, rododendronów a także doniczkowych azalii, paproci i storczyków).
Nie stosować do grup roślin:
|
Skład chemiczny produktu:
Wilgotność około 0,2% |
NORMA DOPUSZCZENIA INSTRUKCJA PRZECHOWYWANIA I STOSOWANIA WITAMINIZATORA
Przed zastosowaniem WITAMINIZATORA zalecamy sprawdzenie pH gleby oraz wymogów podłoża dla danej rośliny
Jak sprawdzić pH gleby ?
Wystarczy wykorzystać glebowy kwasomierz, który można kupić bez problemu w każdym sklepie ogrodniczym.
odczyn gleby | zakres pH |
bardzo kwaśny | < 4.5 |
kwaśny | 4.6 – 5.5 |
lekko kwaśny | 5.6 – 6.5 |
obojętny | 6.6 – 7.2 |
zasadowy | > 7.2 |