ALVANAEKO producent nawozów mineralno-organicznych

BŁONA JAJA KURZEGO – SUPLEMENT DIETY

Zapraszamy do współpracy firmy farmaceutyczne, producentów suplementów diety, artykułów spożywczych itp.
Nasza firma po wielu latach badań opracowała technologię pozyskiwania BŁON (membrama z jaj kurzych).
Błony pozyskane naszą technologią uzyskały najwyższą jakość, oraz posiadają między innymi tak ważne dla organizmu składniki jak:

KOLAGEN
Skorupy jaj wraz z błonami stanowią około 10% całkowitej wagi (60 g) jaja. Błona jajowa znajduje się pomiędzy białkiem jaja a wewnętrzną warstwą skorupy mineralnej. Błony jajowe składają się z włókien białkowych pomiędzy albuminą a wewnętrzną powierzchnią skorupy mineralnej. Białka charakteryzują się dużym stężeniem argininy, kwasu glutaminowego, metioniny, histydyny oraz proliny. Dalsze badania stwierdziły obecność dermatanu i siarczanu dermatanu. Kolagen stanowi 10% całkowitej ilości białka w błonie jajowej. Jest to trudno rozpuszczalne białko składające się z potrójnych helis zawierających często powtarzający się motyw Gly – X-Y. Gly – glicyna, X – prolina, Y – hydroksyprolina. Jest on szeroko stosowany jako surowiec w przemysłach: farmaceutycznym, kosmetycznym, biomedycznym i żywnościowym; jest białkiem, stanowiącym podstawowy element tkanki łącznej utrzymującej bądź podtrzymującej inne tkanki ciała jak: skóra, kości, ścięgna, organy wewnętrzne, mięśnie, chrząstki i naczynia krwionośne. Stanowi on ok. 25% wszystkich białek obecnych w ciele. Posiada wysoką odporność na zrywanie. Skóra składa się z kolagenu; w miarę starzenia się produkcja kolagenu spada, pojawiają się zmarszczki, a skóra staje się cieńsza, słabsza, suchsza i mniej odporna. Jak dotąd kolagen był izolowany głównie ze skór i kości pochodzenia wołowego i wieprzowego. Jednak po pojawieniu się znacznej liczby przypadków encefalopatii gąbczastej u bydła oraz pryszczycy u świń, te źródła są uważane przez wielu klientów oraz rozmaite instytucje za potencjalnie groźne dla zdrowia i życia człowieka. Stąd kolagen pochodzący z błon jajowych stanowi interesującą alternatywę. Ponadto w przeciwieństwie do kolagenu z innych źródeł charakteryzuje się on tym, że praktycznie nie powoduje alergii, a także tym, że jego właściwości nie odbiegają znacząco od właściwości kolagenu ssaków, jest więc dla ludzi bardzo bezpieczny pod względem biologicznym. Kolagen wypełnia także rogówkę oka, gdzie występuje w formie krystalicznej. Kolagen jest powszechnie stosowany w kosmetykach, zwłaszcza w kremach i maściach przeciwzmarszczkowych. Stosuje się go też jako wypełniacz w chirurgii kosmetycznej –np. do wypełniania ust. Kolagen jest powszechnie stosowany w chirurgii plastycznej, jako środek przyśpieszający regenerację skóry po oparzeniach i rekonstrukcji kości. Stosowany jest również do różnorodnych celów dentystycznych, ortopedycznych, chirurgicznych oraz jako nośnik leków. Kolagen jest szeroko stosowany w budowie substytutów skóry i jest wykorzystywany przez organizm na każdym etapie gojenia się ran. Stosowany jest jako wypełniacz skóry przy zwalczaniu zmarszczek i starzeniu się skóry. Jest sprzedawany także w swojej naturalnej formie jako krem oraz pigułki. Jest także surowcem do produkcji żelatyny.

HIALURONAN
Błony jajowe zawierają także spore ilości hialuronanu (0,5-10%) w zależności od źródła; nazwa hialuronan obejmuje zarówno kwas hialuronowy jak i jego sole -hialuroniany np. hialuronian sodu. Jest to najwyższy poziom hialuronanu znaleziony w tkankach (dla porównania hialuronan w grzebieniach kogucich stanowi 0,75 % wagi). Hialuronan jest liniowym polisacharydem (długołańcuchowym biopolimerem) tworzonym przez powtarzające się jednostki disacharydowe składające się z reszty kwasu D – glukuronowego oraz N – acetylo – D – glukozaminy połączonych wiązaniami B (1-3) i B (1-4) – glikozydowymi . Hialuronan (kw. hialuronowy; także w postaci soli – hialuronianu) jest polisacharydem o niezwykłych właściwościach – jest on w stanie wiązać więcej wody niż jakikolwiek inny naturalny bądź syntetyczny polimer. Występuje on m.in.  w mazi stawowej, a także w ciałku szklistym oka. Odgrywa on bardzo ważną rolę w ciele ludzkim m.in. nadaje on elastyczność stawom gdyż jest naturalnym smarem, a także stabilizuje ciśnienie płynu wewnątrz oka. Odgrywa on także bardzo istotną rolę w kontroli przepuszczalności pomiędzy komórkami, a także w trakcie podziału komórek. Kwas hialuronowy ma doskonałe właściwości łagodzące, skutecznie nawilża przesuszoną skórę ze skłonnościami do pierzchnięcia. Wygładza, poprawia elastyczność, ujędrnia. Kwas hialuronowy znajduje się także w filmie łzowym i gdy jego stężenie zmniejsza się tam  np. w skutek noszenia szkieł kontaktowych, wówczas mamy do czynienia z suchością oka. Stąd jest on niezastąpiony w preparatach do oczu. Bierze on także udział w procesie tworzenia się kości, ze względu na wyjątkowo silne wiązanie przez niego jonów wapnia. Kwas hialuronowy stosowany jest również w ortopedii i stomatologii; w leczeniu chorób i bólu stawów, np. śródstawowych uszkodzeń i zmian zwyrodnieniowo – wytwórczych. Wstrzykiwanie preparatów zawierających kwas hialuronowy bezpośrednio do stawów powoduje nie tylko przywrócenie odpowiedniego nasmarowania powierzchni stawowych, ale także zmniejsza bądź znosi ból towarzyszący skrzypiącym stawom, żele na bazie kwasu hialuronowego są stosowane do wypełnień ubytków w tkankach oraz służą do wypełnienia zmarszczek i powiększania ust oraz piersi. Ze względu na to, że kwas hialuronowy stopniowo wchłania się do organizmu, implanty na bazie żeli hialuronowych są nietrwałe, co powoduje, że zabiegi z ich użyciem trzeba powtarzać dwa do trzech razy w roku. Jak dotąd kwas hialuronowy był najczęściej izolowany z mazi stawowej, pępowin, skóry pochodzenia wołowego bądź wieprzowego, oczu wołowych, a także z grzebieni kogucich. Stosowanie hialuronanu pochodzenia wołowego czy wieprzowego napotyka jednak obecnie podobne zastrzeżenia jak użycie kolagenu z tychże źródeł. Ostatnio jest produkowany przez fermentację prowadzoną przez pewne szczepy paciorkowców (Streptococcus), niemniej kwas hialuronowy uzyskiwany w ten sposób zawiera znaczące ilości endotoksyn bakteryjnych, które muszą zostać usunięte. Stąd błony jajowe stanowią obiecujące źródło hialuronanu.

Błony pozyskiwane naszą metodą stanowią nowy początek surowcowy do mechanochemicznego otrzymywania fosforanów wapnia oraz biomateriałów.

Zapytania na ten temat prosimy kierować do naszej firmy.

DAWKOWANIE